Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen stomen zich klaar voor het EK Baanwielrennen

Screen Shot 2019-10-04 at 15.00.46.png
  • png

Amsterdam, 16 oktober 2019 - Het Europees Kampioenschap Baanwielrennen gaat vandaag van start in Apeldoorn. De Nederlandse deelnemers Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen vallen in de selectie en stomen zich klaar voor het EK Baanwielrennen. Bram Tankink, aanvoerder van het Oranje Peloton van Nederlandse Loterij, bezoekt de mannen tijdens hun voorbereiding. Momenteel is de sport nog onderbelicht, daarom geeft Tankink ons een kijkje in de keuken van het Nederlandse Baanwielrennen. 

Hoogland en Lavreysen zijn bodybuilders op de fiets en staan niet voor niets bekend als het gouden duo van het Nederlandse baanwielrennen. Naast dat zij concurrenten zijn, zijn het ook nog goede vrienden.

Harrie Lavreysen

De 22-jarige Lavreysen is van origine een BMX’er, waar hij driemaal bekroond werd tot zowel Nederlands kampioen als Europees Kampioen. Na meerdere schouderblessures te hebben opgelopen stapt hij uiteindelijk over naar het baanwielrennen. Eerder dit jaar behaalt Lavreysen zijn grootste individuele succes uit zijn loopbaan, hij wordt wereldkampioen. De verwachtingen zullen hoog zijn volgens Lavreysen, maar daar maakt hij zich niet druk om. Tijdens het EK komt hij in actie op de keirin, individuele en team sprint.

Dit wordt voor mij ook de eerste grote wedstrijd met de wereld trui aan. Ik focus me vooral op de wedstrijd, maar als wereldkampioen zijn er natuurlijk wel verwachtingen. Harrie Lavreysen

Jeffrey Hoogland

Hoogland begon zijn carrière als talentvolle BMX’er. Een gebrek aan motivatie en meerdere blessures deed de jonge Hoogland doen overstappen naar baanwielrennen. In 2013 werd hij derde op het EK onder 23 en een jaar later behaalde hij een zilveren medaille op de sprint. In 2014 werd hij Nederlands Kampioen op de kilometer tijdrit. Een jaar later breekt hij door tijdens het Europees kampioenschap baanwielrennen, waar hij drie keer goud wint op de teamsprint, individuele sprint en kilometer tijdsprint. Daarnaast won Hoogland in 2018 tijdens het WK in Apeldoorn tweemaal goud. Dit jaar rijdt hij zowel de individuele sprint als de team sprint. Dit wordt een spannende wedstrijd, hij maakt namelijk kans op de titel Europees Kampioen. “Een grote en belangrijke titel”, aldus Jeffrey. 

Met de teamsprint gaan we voor niks minder dan goud! Jeffrey Hoogland

Deze wedstrijd telt ook mee voor de kwalificatie voor de Olympische Spelen 2020 in Tokyo. Als hij wint laat hij zien dat hij op de goede weg is. Zo niet, dan moet hij nog hard aan de bak. Dit geeft de directe concurrentie natuurlijk wel de kans zijn plek in te nemen. Echter hoeft hij zich daar als wereldleider teamsprint niet echt zorgen over te maken. Daarnaast rijdt hij ook nog het onderdeel sprint, hier is het altijd afwachten hoe dit gaat. “Dat bekijk ik ronde voor ronde”, vertelt de baanwielrenner. 

Voorbereiding EK

Beide heren zijn de topfavorieten voor het komende toernooi en daarom verrast Tankink ze op Brams eigen wijze tijdens hun baantraining in Apeldoorn. Zelf heeft Tankink nooit op de baan gereden, sterker nog in 18 jaar heeft hij nooit een sprint gewonnen. Wel heeft hij baanwielrennen altijd al een toffe sport gevonden. Hij daagt Hoogland uit voor een sprint en geeft aan dat dit de eerste sprint zal zijn die hij gaat winnen.

Het Duel: Bram vs. Jeffrey | Oranje Peloton #8

Aanvoerder Bram Tankink (ex-profwielrenner o.a. Lotto-Jumbo) van het Oranje Peloton helpt Nederlanders hun sport-droom te verwezenlijken. In zijn carrière als profwielrenner vond hij de fans altijd te gek. Zij hielpen hem altijd om nog dieper te kunnen gaan en nu wil hij iets terug doen.

Deze sport verdient veel meer aandacht  Bram Tankink
  • jpg
  • png
  • jpg

Het Europees kampioenschap baanwielrennen vindt plaats van 16 t/m 20 oktober in Apeldoorn bij Omnisport.

Over Nederlandse Loterij

Nederlandse Loterij is hoofdsponsor van de Koninklijke Nederlandse Wieler Unie (KNWU) en de naam achter zeven bekende kansspelen: Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot, Miljoenenspel, Lucky Day, Krasloten en Toto. Jaarlijks investeert Nederlandse Loterij een groot deel van haar opbrengst in de Nederlandse sport via NOC*NSF, in 18 goede doelen op het gebied van gezondheid en beweging en in de Nederlandse samenleving via het ministerie van Financiën.

Favicon for nederlandseloterij.nl Nederlandse loterij nederlandseloterij.nl
Favicon for instagram.com Nederlandse Loterij (@nederlandseloterij) instagram.com