Silca-Mensola-launch-banner-pr.jpg
 • jpg

SILCA bereidt zich voor op de toekomst met eerste 3D titanium printer

Indianapolis - 18 mei 2021 - SILCA kondigt met trots aan dat hun eerste 3D titanium printer volledig geïnstalleerd en klaar is voor de productie van hun nieuwe lijn futuristische producten. Het eerste product dat gemaakt wordt met de technologie is een bizar lichte Mensola fiets computer mount. Het voordeel van 3D-printen is dat SILCA de volledige controle heeft over het ontwerpproces vergeleken met traditionele CNC methoden. Zo is het nu mogelijk om de binnenkant te ontwerpen. Het resultaat vervolgens is een product dat lichter en sterker is.

De Mensola titanium stuur mount maakt optimaal gebruik van deze techniek en heeft een rasterwerk aan de binnenkant in plaats van massief titanium. Het ontwerp gebruikt technieken en concepten uit de architectuur en luchtvaarttechniek waardoor het product sterk genoeg is met minimaal gebruik van titanium. Met 3D-printen kunnen deze technieken bovendien op veel kleinere schaal ingezet worden dan bij andere productiemethoden. Het is nogal verbluffend als je het vergelijkt met conventioneel vervaardigde producten. De mount weegt nog geen 35 gram en is zes tot tien keer sterker dan ontwerpen die met traditionele methoden van aluminium zijn gemaakt.

Mensola-27-Front-Angle-View.jpg
 • jpg
Mensola-27-Back-Enterprise-View.jpg
 • jpg
Mensola-22-Isometric-View.jpg
 • jpg
Mensola-22-Side-View-with-bolts.jpg
 • jpg

De overstap naar 3D-printen was een natuurlijke stap voor SILCA na het succes van titanium en het laserlassen dat inhouse werd gehaald tijdens de ontwikkeling van de Sicuro bidonhouder.  Deze overstap naar 3D CNC laserlassen was een unieke stap binnen de fietsindustrie en maakt producten met een nauwkeurigheid die voorheen ondenkbaar was. Toen het SILCA engineering- en productie team benaderd werd door ruimtevaart- en autobedrijven om gebruik te maken van hun productieproces, begonnen zij in te zien dat 3D-printen een belangrijke plaats zou gaan innemen bij toekomstige productie en design.

De achtergrond en algemene nieuwsgierigheid van SILCA's CEO Josh Poertner zijn de drijvende kracht achter deze ontwikkelingen. Na zijn studie lucht- en ruimtevaarttechniek, autotechniek en materiaalkunde aan de Vanderbilt University trad Josh in 1999 in dienst bij ZIPP als technisch directeur. Daar hielp hij het aanzien van prof wielrennen en triatlon te veranderen door nieuwe producten te introduceren die gemaakt zijn van koolstofvezel en aerodynamische onderdelen. Ook deed hij daar ervaring op door individuele atleten te adviseren over hun specifieke behoeften voor grote wedstrijden of recordpogingen. Later richtte hij Aeromind op, zijn eigen consultancybedrijf, dat in 2014 het SILCA-handelsmerk kocht. 

Sinds de oprichting 7 jaar geleden hebben Aeromind en SILCA samengewerkt met veel verschillende ProTour teams en met wereld- en olympische kampioenen op de baan, in de triathlon en andere disciplines. Veel SILCA producten zijn voortgekomen uit wensen of juist frustraties van monteurs en atleten. Daarnaast zijn veel van Aeromind’s technologische ontwikkelingen gebruikt om teams en atleten te adviseren op het gebied van aerodynamica, materiaalselectie en optimalisatie van bandenspanning.

51173746654_61279fbdb5_k.jpg
 • jpg
51174052215_bdae22fb35_k.jpg
 • jpg
51174052090_4187a932fe_k.jpg
 • jpg
51174050930_3fca67a423_k.jpg
 • jpg
51173745509_fbe6bef067_k.jpg
 • jpg
51172284272_be465c0169_k.jpg
 • jpg
51173187008_2fbd69e993_k.jpg
 • jpg
51173193293_c93fbdb38e_k.jpg
 • jpg
51173176279_08fef0b92c_c.jpg
 • jpg
51173176194_f0d99a8bc5_c.jpg
 • jpg
51172619778_95d25e7a8d_c.jpg
 • jpg

Dus je denkt aan de SILCA bandenspanning calculator. Deze is niet echt gebaseerd op data van SILCA. Het zijn eigenlijk de gegevens die Aeromind heeft verzameld op basis van resultaten van honderden samenwerkingen met teams en professionele atleten. SILCA vormt de consumenten kant waardoor we die kennis kunnen omzetten naar producten die mensen dagelijks kunnen gebruiken. Josh Poertner over hoe Aeromind de basis vormt voor SILCA producten

Als design engineer verandert een 3D titanium printer de manier waarop we producten ontwerpen volledig. We moesten opnieuw leren hoe we producten ontwerpen doordat er geen beperkingen meer waren. Het was enorm spannend om deze sterke maar toch lichte producten tot leven te zien komen. - van Andrew Truemper, lead design engineer SILCA Andrew Truemper, lead design engineer SILCA

SILCA's Mensola Computer Mounts zijn nu verkrijgbaar op hun website voor $175

Favicon for youtube.com Webinar van de 3D titanium printer en Mensola mount youtube.com
Favicon for news.twotoneams.nl SILCA’s Mensola Computer Mount - persmap news.twotoneams.nl
Favicon for silca.cc SILCA  - website silca.cc
Favicon for instagram.com SILCA - Instagram instagram.com
Favicon for facebook.com Log into Facebook facebook.com

Over Twotone Amsterdam

The roots of Twotone go back in 2007, when Twotone’s founder – Jon Woodroof – cofounded a fixed-gear focused bike shop in Atlanta, GA named No Brakes. His clothes nearly always matched his track bike & he earned the nickname Twotone. Jon cut his teeth on promoting his own shop, the brands they sold, and even suppliers, athletes, and other organisations they partnered with all before Instagram!

Those entrepreneurial roots grew into the hold your line, you'll be fine full-send approach to how we run our business today. A 10-year-old nickname became a Dutch BV in 2014 & Twotone has become THE one-stop-shop for cycling-savvy sales, marketing, and PR across Europe in the USA.

Over the course of the past nearly 9 years of helping brands find their way & have their say, we’re grateful for the successes, lessons, and trust! Schedule a meeting to learn more!

Gerelateerde thema's

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Twotone Amsterdam nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL